Quantcast
Channel: Over straatnamen met name
Viewing all 277 articles
Browse latest View live

De straatnamen van Transvaal - moeten Kruger en Botha plaatsmaken voor Mandela en Biko?

$
0
0
Af en toe komt er in het nieuws een bericht voorbij dat iemand vindt dat een bepaalde straatnaam aangepast moet worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een straat die ooit naar een zorgzame dorpspastoor is genoemd, waarvan later bleek dat die pastoor zich helemaal niet zo netjes gedragen heeft. Of een straat is ooit genoemd naar een burgemeester die een dorp door de Tweede Wereldoorlog heeft geloodst, maar van wie men nu vermoedt dat hij stiekem met de Duitsers heulde. Bij dit soort discussies komt ook vaak een van de vele Transvaalbuurten voorbij.

Ehh... Transvaal?
We gaan even terug naar Zuid-Afrika in de negentiende eeuw. Nadat de Britten de Nederlandse Kaapkolonie hadden geannexeerd, trokken de nazaten van de Nederlandse kolonisten (ook wel 'Afrikaners' of 'Boeren' genoemd) tijdens de Grote Trek naar het noorden om daar hun eigen Boerenstaten te stichten. Zo stichtte men Oranje Vrijstaat met als hoofdstad Bloemfontein en de Zuid-Afrikaansche Republiek met als hoofdstad Pretoria. Deze republiek werd ook wel Transvaal genoemd, omdat hij boven de Vaal-rivier lag. De Britten lieten de Boeren echter niet met rust - mede doordat in de nieuwe republiek diamant en goud werd gevonden - en nadat de Boeren in de Tweede Boerenoorlog (van 1899 tot 1902) werden verslagen, kwam er definitief een eind aan de onafhankelijke Boerenrepublieken.

De Boeren werden in hun strijd gesteund door Nederland. Sterker nog: de Nederlandse bevolking vond het wel wat dat de Boeren in den vreemde een soort van twaalfde Nederlandse provincie hadden gesticht (Flevoland bestond nog niet). Men vond het stoer dat die dappere Boeren de strijd aangingen met de vervelende Britten. De hoofdpersonen in de strijd werden daarom als helden gezien. En wat doen we in Nederland met helden? Precies, die vereren we met straatnamen. Vanaf 1900 kwamen er her en der in Nederland buurten waar de straten naar hoofdpersonen uit de Tweede Boerenoorlog werden genoemd: de Transvaalbuurten of Afrikaanderbuurten. Rotterdam en Den Haag waren in 1900 de eerste steden met zo'n buurt. In de jaren daarop volgden Zeist, IJmuiden, Hilversum, Haarlem en Amsterdam. En in de decennia erna volgden ook nog Baarn, Utrecht, Gouda, Tilburg, Enschede, Baflo, Ridderkerk, Nijmegen, Dordrecht, Wormerveer, Ermelo, en ga zo maar door.

Naar wie werden die straten dan genoemd?
Een van de vernoemde helden was Andries Pretorius, de leider van de Voortrekkers en de stichter van Transvaal. De hoofdstad Pretoria is ook naar hem genoemd. Dan hebben we nog Louis Botha en Piet Joubert, opperbevelhebbers van het Transvaalse leger, en Boerengeneraals zoals Christiaan de Wet, Jan Smuts en Koos de la Rey. Het meest vernoemd is Paul Kruger, de president van Transvaal die een prominente rol speelde in de periode van de Boerenoorlogen. Naar hem zijn het Krugerpark, de stad Krugersdorp en de gouden Krugerrand genoemd. En ook nog eens meer dan vijftig straten in Nederland.

Tijden veranderen
In de jaren zeventig groeide in Nederland het protest tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Men ging wat anders kijken naar de rol die de Boeren gespeeld hadden. Op dat moment begonnen ook de discussies of de straatnamen die naar helden uit de Boerenoorlogen waren genoemd. Was dat eigenlijk wel gepast? Het leek toch op zijn minst gepast om ook straten te noemen naar activisten die tegen de apartheid streden, zoals Nelson Mandela, Steve Biko en Albert Luthuli.

Biko overleed in 1977 in een Zuid-Afrikaanse gevangenis en dat was in Amsterdam de aanleiding om een paar jaar later het Pretoriusplein om te dopen naar Steve Bikoplein. Er was in Amsterdam ook een straat genoemd naar Louis Botha, maar zijn naam deed mensen wel erg denken aan Pieter Willem Botha die van 1978 tot 1989 eerst premier en daarna president van Zuid-Afrika was en in die tijd een van de gezichten van het apartheidsbeleid was. Ik heb wel meer verhalen gelezen over mensen die zich verbazen dat er in Nederland straten naar Botha zijn genoemd, maar daarbij aan de verkeerde Botha denken. Vanwege die verwarring werd in Amsterdam de Louis Bothastraat hernoemd naar Albert Luthulistraat. Omdat het toch ene beetje vervelend was voor Louis Botha - die aan die verwarring niks kon doen - werd er onder het nieuwe straatnaambord een extra bord toegevoegd met de tekst "Voorheen Louis Bothastraat".

Ook bij de gemeente Rotterdam komen af en toe verzoeken binnen om de namen in de Afrikaanderwijk te vervangen. Vorig jaar was het Erik van Loon die betoogde dat de straten die genoemd zijn naar Kruger, Botha, Cronjé en De la Rey racistisch zouden zijn. En eerder deze maand was het Robbert Baruch die actie voerde omdat de straatnamen in de wijk een "blank beeld van de geschiedenis geven". Hij probeerde het tien jaar eerder ook al eens. Nu doopte hij de Paul Krugerlaan eigenhandig om in de Shaka Zoeloestraat. De gemeente Rotterdam heeft tot nu toe bij zo'n actie nog nooit reden gezien om de straatnamen aan te passen.

De geschiedenis herzien?
De vraag of een straatnaamvernoeming wel gepast is, wordt ook af en toe gesteld bij grote namen zoals Jan Pieterszoon Coen, Michiel de Ruyter en Piet Hein. Ik begrijp wel dat gemeentes het niet direct nodig vinden om dergelijke straatnamen te hernoemen. Als over een vernoemde persoon nieuwe informatie bekend wordt waarmee het überhaupt nooit tot een vernoeming zou zijn gekomen als die informatie eerder bekend was geweest, dan is het een ander verhaal. Maar als het alleen zo is dat iemands daden in een andere tijd ineens in een ander perspectief worden gezien, moet je terughoudend zijn met het hernoemen van de straat. Je zou zo'n hernoeming als geschiedsvervalsing kunnen zien. Het lijkt me in dit geval beter om de namen te behouden en zo dit deel van de geschiedenis van Zuid-Afrika zichtbaar te houden. Natuurlijk is het voor een evenwichtig beeld ook goed om aandacht te geven aan de strijd tegen de apartheid die later in Zuid-Afrika werd gevoerd. Veel gemeentes kiezen ervoor om daarvoor geen bestaande straatnamen om te dopen, maar in nieuwe wijken nieuwe straten te noemen naar mensen zoals Mandela, Biko en Luthuli. Zo vertellen alle straatnamen samen het verhaal van onze geschiedenis.

Van Churchilllaan tot Straussstraat en Zundapppad - drie op een rij!

$
0
0
Ik zag gisteren een tweet van Tom Egbers met een foto van de Rudi Carrelllaan in Hilversum. Hij schrijft daarbij: "Altijd gedacht dat Churchilllaan het enige Nederlandse adres/woord is met drie l-en achter elkaar." Maar er zijn er natuurlijk meer. In de reacties op die tweet werden direct een aantal andere straatnamen met drie l'en genoemd, zoals de Marshalllaan en de Baden Powelllaan. Hoog tijd om eens uit te zoeken bij welke letters dit nog meer voorkomt en een complete lijst te maken.

Er blijken maar vier letters te zijn waarvan je er drie dezelfde achter elkaar in een straatnaam kunt tegenkomen: de e, de i, de l en de s. Bij de e gaat het eigenlijk altijd om een straat die naar een meervoud op -eeën genoemd is: orchideeën, reeën, Pyreneeën of de Hooge Wheeën (in Oldemarkt). Aanvullingen daarop zijn nog de Rheeërweg in Zeijen en de Wijk aan Zeeërweg in IJmuiden. Bij de i gaat het altijd om een volgnummer in Romeinse cijfers. Op een enkele uitzondering na zijn het straten die naar een persoon zijn genoemd: koning Willem III, graaf Hendrik III, Dirk III, Reinoud III, Leo XIII, Johannes XXIII en Leo XIII. Bij de e en de i maakt het dus eigenlijk niet uit wat voor achtervoegsel er gebruikt wordt, want die drie op een rij haalt men sowieso wel.

Dat is anders bij de s en de l, want daarvan kom je er in namen maximaal twee op een rij tegen. Om aan de derde te komen moet daar nog de eerste letter van het straatnaamachtervoegsel bij. Voor de l is dat altijd een -laan.

Wat een l-l-laan
Er zijn in Nederland bijna negentig straten, wegen en lanen naar Churchill genoemd, en daarvan hebben er 24 drie l'en op een rij. In de andere gevallen gaat het om een -straat, -weg, -park of -plein, of men heeft wel voor -laan gekozen maar schrijft de straatnaam met een streepje na de tweede l: Churchill-laan. Jammer eigenlijk.

Dit is de hele l-l-l-lijst:
  • Churchilllaan, Winston Churchilllaan of Sir Winston Churchilllaan (Raalte, Staphorst, Coevorden, Eygelshoven, Maastricht, Meijel, Rosmalen, 's-Hertogenbosch, Tilburg, Bergen op Zoom, Terneuzen, Goes, Utrecht, Delft, Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Leiden, Voorhout, Haarlem, Bergen, Rijswijk, Sittard, Eindhoven, Spijkenisse)
  • Baden Powelllaan (Tilburg, Driebergen-Rijsenburg en Rotterdam) of Baden-Powelllaan (Dordrecht)
  • Marshalllaan (Utrecht, Woerden, Hellevoetsluis, Delft en Voorhout)
  • Jhr C Roëlllaan (Eemnes) of Röelllaan (Naarden)
  • van Halllaan (Nieuwegein)
  • Walraven van Halllaan (Gouda)
  • Baron van Brakelllaan (Doorwerth)
  • Baron van Hövelllaan (Melick)
  • Christoffel van Swolllaan (Haarlem)
  • d'Aulnis de Bourouilllaan (Baarn)
  • George Orwelllaan (Eindhoven)
  • Gouverneur van Hövelllaan (Reuver)
  • Rudi Carelllaan (Hilversum)
  • Van der Helllaan (Arnhem)
  • Wessel van Eylllaan (Borculo)
En dan de s-s-s-stapeling
Er zijn aardig wat achternamen die op twee s'en eindigen, maar de componist Johan Strauss is met afstand de populairste. Om aan drie s'en moet daar nog -straat achter, hoewel het ook met een -singel of -steeg zou kunnen maar dat komt in de praktijk niet voor. Dit zijn ze:
  • Straussstraat of Johan Straussstraat (Borculo, Drunen, Waalwijk, Nijverdal, Lichtenvoorde, Zevenaar, Geleen, Dongen en Hulst)
  • Heerma van Vossstraat (Etten-Leur en Roosendaal)
  • Messstraat en de 2e Messstraat (Den Haag)
  • Burg. Lünenschlossstraat (Sittard)
  • Cornelis Mertenssstraat (Utrecht)
  • Edelweissstraat (Son en Breugel)
  • Gaussstraat (Nijmegen)
  • James Rossstraat (Enschede)
  • Jonkers van Ossstraat (Oss)
  • van Ossstraat (Hulst)
  • S. F. van Ossstraat (Amsterdam)
  • Rijssstraat (Steenwijk)
  • Semmelweissstraat (Hoogerheide)
  • Zuster Bossstraat ('s-Hertogenbosch)
Om de sss-stapeling te voorkomen, schrijft men edelweiss ook wel met één s (zoals bij het Edelweispad in Spijkenisse), met sz (zoals in de Edelweiszstraat in Doesburg) of men benoemt iets anders dan een straat (zoals de Edelweisslaan in Papendrecht). Blijkbaar is er nog nergens een Zeissstraat naar Carl Zeiss genoemd.

Bij andere letters dan de e, de i, de l en de s komt de drie op een rij dus niet voor. Terwijl ik me best een Brommerbuurt kan voorstellen met een Zundapppad, een scheidsrechtersbuurt met de Howard Webbboulevard, de sauzenbuurt met het Stroganofffort of de sprookjesschrijversbuurt met de Gebroeders Grimmmarkt. Gewoon omdat het kan.


OLA stopt met de Raket - zo'n ijsje verdient toch een straatnaam?

$
0
0
IJsjesproducent OLA stopt binnenkort met de productie van het bekende waterijsje 'De Raket', zo las ik net op Nu.nl. De Raket was vijftig jaar lang het populairste ijsje van OLA. Het einde van een tijdperk dus. Wat zien we daarvan terug in de straatnaamgeving?

Er zijn op dit moment in Nederland drie straten naar de Raket genoemd: het Raketpadin Arnhem, de Raketlaan in Hoogezand en de Rakethofin IJsselstein. In België zijn er ook drie: de Raketstraatin Brussel en de Raketstraat in Gent, en de Raketlaanin Sint-Pieters-Woluwe. Zes straatnamen is op zich niet zo veel, maar voor een waterijsje is dat toch een aardige score. Bij personen is het de gewoonte om pas straatnamen naar ze te noemen na hun overlijden. Misschien dat er zo ook extra straatnamen voor de Raket bij komen als OLA daadwerkelijk met de productie is gestopt. We gaan het zien.

OLA stopt met de Raket omdat die eigenlijk alleen in Nederland populair was. De kans dat er in het buitenland verder nog straten naar onze Raket zijn genoemd, is dus niet zo groot. Naar andere bekende ijsjes zoals de Magnum, de Twister, de Calippo en de Boomy zijn overigens nog helemaal geen straatnamen genoemd. Blijkbaar is de eer niet voor ieder ijsje weggelegd.

Vanaf nu is Raketweg eigenlijk de enige toepasselijke naam...

De ene Nobel is de andere niet - naar wie of wat is de Nobelstraat genoemd?

$
0
0
Op Twitter werd me de vraag gesteld waar dat 'Nobel' vandaan komt in straatnamen zoals Nobellaan of Nobelstraat. Als je ergens een Nobelstraat ziet, kun je gokken dat die naar Alfred Nobel genoemd is. Maar er zijn meer Nobellen of Nobels dan je denkt.

Er zijn in Nederland ongeveer 75 straten naar een of andere Nobel genoemd. Er is bijvoorbeeld een Nobelstraat in Breda, in Brielle, in Haarlem, in Den Haag, in Nieuw Namen en in Rotterdam, en er is een Nobelslag in Houten, een Nobel Hoeve in Vleuten en een Nobelhof in Sint Pancras. En het wonderlijke is dat de straten uit deze opsomming allemaal naar een andere Nobel zijn genoemd.

Het grootste deel van deze straatnamen - ongeveer twee derde - is genoemd naar Alfred Nobel, de Zweedse chemicus die rijk werd van de uitvinding van het dynamiet en die de Nobelprijs instelde. Er zijn aardig wat industrieterreinen waar de straten naar uitvinders en wetenschappers zoals Einstein en Edison zijn genoemd, en daar krijgt Nobel ook vaak een plekje. En anders heeft hij wel Nobelprijswinnaars in zijn directe omgeving.

Nobel was ook een koning in het epische verhaal van Reinaart de vos. Het Koning Nobelpad in Amersfoort, Nobel in Kollum en het Nobelplein en de Nobelstraat in Nieuw Namen zijn naar deze Koning Nobel genoemd. De straten in de omgeving zijn dan bijvoorbeeld naar Reinaart, Cantecleer en Grimbeert genoemd.

Er is ook een oude gouden munt die Nobel heet. In een aantal plaatsen zijn de straten in een bepaalde wijk naar oude munten genoemd. In Houten zit daar ook een Nobelslag bij en in Mijdrecht hebben ze de Nobel als straatnaam.

In het noorden van Vleuten ligt een wijk waar alle straten naar oude boerderijen zijn genoemd. Tussen de Helenahoeve en de Griendhoeve ligt daar ook de straat Nobel Hoeve (met spatie). Die straat is dus naar een boerderij genoemd. De vraag is natuurlijk naar wie of wat de boerderij zelf ooit genoemd is.

De familienaam Nobel kwam eeuwen geleden al voor in Nederland, en soms werd er in een plaats een straat genoemd naar iemand die Nobel, de Nobel of Nobelaar heette. Het kan zijn dat er in die straat iemand woonde met die naam of dat de grond eigendom was van iemand die zo heette. Die verklaring noemt men bijvoorbeeld in Haarlem voor de Nobelstraat, in Den Haag voor de Nobelstraat (en de Kleine Nobelstraat), in Utrecht voor de Nobelstraat (en de Nobeldwarsstraat) en in Zierikzee voor de Lange Nobelstraat, de Korte Nobelstraat en de Nobelpoort. Nobelstraten in alle soorten en maten. Naar welke Nobel de straat precies genoemd is, zal per plaats verschillen. Van de Nobelstraat in Rotterdam weet men wel naar wie die genoemd is: naar Hendrick Nobel die er vierhonderd jaar geleden burgemeester was.

Ik las nog een theorie dat de Nobelstraat wellicht zo heet omdat er in de straat vroeger 'nobele mensen' (oftewel edellieden) woonden. Maar voor die theorie heb ik nergens onderbouwing kunnen vinden. Ik hoor het graag als jij daar meer over weet.

De Moordkuil? Daar moet wel een spannend verhaal achter zitten!

$
0
0
In het centrum van Nijmegen ligt een straat met een bijzondere naam: de Moordkuil. Een intrigerende naam in het hart van de stad. Daar moet wel een spannend verhaal achter zitten! 

De straatnaam doet natuurlijk denken aan de uitdrukking "van je hart geen moordkuil maken". Je moet je gevoelens niet opkroppen of stilhouden, maar vrijuit zeggen wat je ergens van denkt. Oorspronkelijk is 'moordkuil' een ander woord voor een moordenaarshol, maar het werd in de achttiende eeuw ook al figuurlijk gebruikt voor een plek waar je je gedachten weg kon stoppen, alsof je ze vermoord had.

Een straat die Moordkuil heet, wie bedenkt zoiets? De naam heeft toch een beetje een negatieve bijklank, dus een straatnaamcommissie zal tegenwoordig niet zo snel bedenken om een straat zo te noemen. Het moet dus wel een eeuwenoude straatnaam zijn, want vroeger had men veel minder problemen met dat soort namen. Toen noemde men een straat nog net zo makkelijk naar zwervers, dronkenlappen of moordenaars. De naam van de Moordkuil was inderdaad eeuwen geleden al in gebruik. In 1548 kwam de naam Maijrtkuellal voor, in 1560 was het Moirtkuyl of Moertkuyl en in een bron uit 1649 wordt het vermeld als Moortkuil.

Maar wat zou er nou op de plek van de Moordkuil gebeurd zijn? Was het wellicht een duistere plek waar moordenaars samenkwamen, en waar anderen juist zo ver mogelijk van weg bleven? Was het een begraafplaats waar vermoorde mensen hun laatste rustplaats vonden? Een massagraf misschien? Herinnert de naam aan een illustere moord uit een ver verleden? Of werden hier ooit doodvonnissen voltrokken, net als bij het Galgenveld dat een eindje verderop ligt in Nijmegen?

Het werkelijke verhaal is helaas minder spectaculair. Zoals vaak bij dit soort namen weet men niet precies waar de naam vandaan komt, maar waarschijnlijk heeft die helemaal niks met moord. Men vermoedt dat de straat eeuwen geleden zo werd genoemd omdat op deze plek een modderkuil was. 'Moor' was afgeleid van 'modder'. Je ziet dat bijvoorbeeld ook terug in de plaatsnamen Moordrecht en Moorveld.

Geen moord en doodslag dus, maar gewoon een kuil met modder. Er werden in het verleden wel vaker straten naar modder genoemd, zoals Modderland bij Finsterwolde, de Moddergatsweg bij Staphorst, de Modderwijk ten oosten van Hoogeveen en 't Modderweidje in Waarland. Waar zou jij liever wonen: in een moddergat of een moordkuil?

Simpelweg simpele straatnamen - als de inspiratie even ontbreekt

$
0
0
Je kunt als straatnaamcommissie natuurlijk niet altijd op de toppen van je kunnen presteren. Altijd maar die creatieve thema's, verantwoorde vernoemingen en orginele achtervoegsels. Soms is het ook wel lekker om het eens een keertje simpel te houden en een straat gewoon Straat te noemen en een plein Plein. Er liggen in Nederland honderden van dat soort simpele straatnamen. Gebrek aan inspiratie? Gemakzucht? Geen idee? Nee, gewoon historisch zo gegroeid.

We lopen het rijtje even langs in volgorde van populariteit van de straatnaamachtervoegsels:
  • Straat - Er is één echte Straat in Nederland en die ligt ten oosten van Roermond.
  • Weg - Het zou leuk zijn als er ergens een weg lag die Weg heet, maar die heb ik nergens kunnen vinden. In Enkhuizen hebben ze wel een alternatiefje: het Wegje.
  • Laan - Niks Lindelaan, Legolaan of Churchilllaan. In Schagen, Den Haag, Broek in Waterland, Schiedam, Meeuwen, Oosterhout en Nunspeet hebben ze simpelweg een Laan. Er zijn ook nog negen plaatsen met een Laantje; dat is toch weer net wat minder.
  • Hof - In elf plaatsen hebben ze (elkaar) het Hof gemaakt: Meijel, Milheeze, Bergeijk, Gemert, Dongen, Bavel, Oosterland, Amerongen, Amersfoort, Dordrecht en Midwoud. In Wirdum schrijven ze het als Hôf.
  • Plein - Waarom zou je lang nadenken over de naam van een plein, als je het ook gewoon Plein kunt noemen? Zo moeten ze gedacht hebben in Rolde, Makkum, Biddinghuizen, Kerkrade, Merkelbeek, Landgraaf, Blitterswijck, Schijndel, Berlicum, Vlijmen, Zaamslag, 's-Heer Hendrikskinderen, Borssele, Werkendam, Zoelmond, Tiel, Houten, Nijkerk, Nieuwegein, Melissant, Den Haag, Zwammerdam, Hoogmade, Wateringen, Wassenaar, Bergen en Almere.
  • Dijk - Die verhoogde weg langs het water? Na een lange brainstorm werd het in Wijhe, Winssen, Ewijk, Beuningen, Weurt, Grevenbicht, Ohé en Laak, Neer, Montfort, Kessel, Alkmaar, Broek op Langedijk, Eersel, Benthuizen en Enkhuizen gewoon, ehhh... Dijk!
  • Pad - Paden zat in Nederland, maar ik heb er niet één gevonden die simpelweg Pad heet. Wel een Paadje in Nieuwe Niedorp en een Padje in Slochteren.
  • Singel - Van alle simpele straatnamen is de Singel toch wel het populairst. Die komt in Nederland in tachtig plaatsen voor - die ga ik hier maar niet allemaal noemen. En dan hebben we in Schelluinen ook nog een Singeltje; een kort paadje dat uitkomt op de Langeweg.
  • Dreef - Na Singel is de Dreef een goede tweede op de ranglijst van populaire simpele straatnamen. Die komt in Nederland ruim zestig keer voor, van Waddinxveen tot Nibbixwoud, van Hardinxveld-Giessendam tot Hendrik-Ido-Ambacht, van Vroomshoop tot Erksel en van Lamswaarde tot Noordeloos. Ja, daar waren ze op Dreef. In Westkapelle hebben ze een klein Dreefje.
  • Steeg - En dan zijn er nog zestien plaatsen met een heuse Steeg: Zwiggelte, Westervelde, Langelo, Norg, Ewijk, Heerewaarden, Stein, Echt, Neer, Thorn, Sevenum, Arcen, Schijndel, Wanroij, Liempde en Vuren. Veel mensen denken bij een steeg aan een klein zijstraatje in een grote stad, maar deze Stegen liggen allemaal in dorpen in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe. Het zijn bijna allemaal stegen in de oude betekenis van het woord: weggetjes die vanaf de rivieroever omhoog lopen.
Dat was de top-tien. En dan hebben we bijvoorbeeld ook nog op ruim twintig plekken een Kade (zoals in Piershil, Rucphen en Tzummarum), driemaal een Veld (in Deurne, Dongen en Veldhuizen) en viermaal een Kamp (Wirdum, Groesbeek, Nuth en Amersfoort). In bijna twintig plaatsen heeft men na ampel beraad besloten om het plantsoen gewoon Plantsoen te noemen. Waarom ook niet? Er zijn vijf plaatsen met een Park, negen met een Plaats, zes met een Gracht. Alleen in Venlo kun je in de Sloot wonen (maar dat is altijd nog beter dan eindigen in de Goot, in Neer).

Je kunt ook twee van deze simpele straatnamen combineren in één nieuwe tot bijvoorbeeld de Hoflaan, de Laanstraat, de Singelsteeg of het Hofplein. Dat is net weer ietsje minder simpel. Jammer eigenlijk. In Winschoten hebben ze er zo zelfs drie gecombineerd in de Hofstraatlaan.

Spaar ze allemaal!
In Den Haag hebben ze de Laan, het Plein, de Singel en de Plaats, en in Enkhuizen het Wegje, de Dijk, de Dreef en de Kade. Die twee vullen elkaar wel mooi aan. En gelukkig compenseren beide plaatsen dat met voldoende originele en unieke plaatsnamen. Er zijn geen plaatsen waar men meer dan vier van deze simpele straatnamen heeft. Misschien een leuk idee voor een nieuwbouwwijk: noem de straten gewoon Straat, Weg, Laan, Hof, Plein, Dijk, Pad, Singel, Dreef, Steeg en Kade. En dan natuurlijk Veld, Park en Plantsoen voor het noodzakelijke groen.


Er is maar één Lievelingsweg en die ligt in Bonn

$
0
0
Als je een inwoner van Bonn naar zijn lievelingsweg vraagt, is de kans groot dat hij je naar de noordrand van de stad zal sturen. Daar ligt in de wijk Tannenbusch namelijk de enige echte Lievelingsweg!

Een straat met zo'n naam verwacht je niet in Duitsland. Ik tenminste niet. Dat is toch net zoiets als dat we in Nederland een straat Lieblingsstraße, Rue Préférée of Favorite Road noemen. Het zou in Nederland trouwens ook bijzonder zijn om een straat Lievelingsstraat te noemen, hoewel er best een verhaal denkbaar is van een grootgrondbezitter in de achttiende eeuw die van alle wegen op zijn domein één weg echt het allerleukst vond en dat dus zijn Lievelingsweg noemde. Maar de straatnaam komt in Nederland niet voor. Hoe komt zo'n naam dan in Bonn terecht?

De Lievelingsweg ligt in de wijk Tannenbusch. Voordat men daar rond 1900 huizen ging bouwen, lag op die plek een natuurgebied met duinen en een dennenbos. De zijstraten van de Lievelingsweg heten van oost naar west Zeisigweg, Meisenweg, Rotkehlchenweg en Lerchenweg. Kenners zien meteen dat die straten naar de sijs, de mees, het roodborstje en de leeuwerik genoemd zijn. Een vogelbuurt dus! En de 'Lieveling' sluit daar helemaal bij aan, want dat blijkt in oud plaatselijk dialect het woord voor de leeuwerik te zijn.

De Lievelingsweg en de Lerchenweg in Bonn zijn dus allebei naar de leeuwerik genoemd. Van die twee is de Lievelingsweg wel mijn, ehh... lievelingsweg!

Heb jij ook een lievelingsweg?

De ene vreemde vogel is de andere niet - volop verwarring in de Vogelbuurt

$
0
0
Welke van deze drie Delftse straatnamen hoort niet in het rijtje thuis: Meeslaan, Koetlaan, Jagerstraat? Inderdaad, het juiste antwoord is inderdaad Jagerstraat. Dat is namelijk de enige van de drie die wél in de Vogelbuurt ligt! De andere twee liggen elders in de stad.

In Delft ligt tussen de Bosuilstraat, de Eksterstraat en de Valkenlaan dus een Jagerstraat. Je zou haast denken dat dat een morbide grap is van degene die de straatnamen voor deze buurt heeft bedacht. Maar het is ook een beetje vreemd, want de bosuil, de ekster en de valk zijn nou niet echt typisch vogels zijn waar jagers op jagen. In werkelijkheid is de Jagerstraat ook gewoon naar een vogel genoemd; de jager is een zeevogel uit de orde van de steltloperachtigen. Een beetje misleidend is het natuurlijk wel.

Dat de Meeslaan en de Koetlaan in Delft niet in de Vogelbuurt liggen, is natuurlijk ook verwarrend. De Meeslaan ligt helemaal aan de andere kant van de stad, in een buurt waar alle straten zijn genoemd naar personen die aan het eind van de negentiende eeuw een belangrijke rol speelden voor de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek. Rudolf Mees was een bankier die er in 1870 de eerste president-commissaris werd, en naar hem is de Meeslaan genoemd. De Koetlaan ligt weer ergens anders, in de Verzetsstrijdersbuurt. Die straat is genoemd naar Karel Koet, verzetsman in de Tweede Wereldoorlog.

De Meeslaan en de Koetlaan dateren allebei uit de jaren zestig. Toen in de jaren tachtig de Vogelbuurt werd aangelegd, waren die straatnamen dus al lang vergeven. Op zich is dat geen probleem, want er zijn meer dan genoeg vogelnamen om uit te kiezen. Maar toch besloot men om nieuwe straten te noemen naar de meerkoet en de koolmees. Delft heeft nu dus naast de Koetlaan en de Meeslaan ook nog een Meerkoetlaan en een Koolmeesstraat. Lekker duidelijk. Achteraf was het beter geweest als men bij die eerste straatnamen ook de voornamen had gebruikt en ze dus de Karel Koetlaan en de Rudolf Meeslaan had genoemd, want dan was het verschil wat duidelijker. Maar ja, dat is achteraf praten.

In 1986 werd de laatste straat van de Vogelbuurt aangelegd. In dat jaar vierde Willem Drees zijn honderdste verjaardag. Hij was van 1948 tot 1958 minister-president van Nederland en wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse politici. Vandaar dat de lokale woningbouwvereniging het op dat moment wel een goed idee vond om een straat naar hem te noemen. Aan de zuidrand van de Vogelbuurt kwam dus naast de Steltloperstraat en de Buizerdlaan ook de Willem Dreeslaan te liggen. In Delft ging al snel de grap rond: "Willem Drees, wat is dat voor vreemde vogel?"


Over stuurrrrboord en bakboord - in Meppel gooit men het over een andere boeg

$
0
0
Nederland is een waterland. Het is dus niet vreemd dat er veel buurten en wijken zijn waar de straten zijn genoemd naar nautische termen, zoals scheepstypen of scheepsonderdelen. Er zijn bijvoorbeeld 22 plaatsen waar de straten naar stuurboord en bakboord zijn genoemd. 

Stuurboord en bakboord, zo noemen we de rechterkant en de linkerkant van een schip. Men gebruikt deze termen om verwarring (en ongelukken) te voorkomen; iemand die een schip van voren bekijkt zou immers met 'linkerkant' iets anders kunnen bedoelen dan iemand die het schip van achter bekijkt. De termen zijn al vele eeuwen oud. Ze komen uit de tijd dat er in Noord-Europa nog veel gevaren werd met schepen waar het roer aan de rechterkant van het schip zat, en dat noemde men dus de stuurkant of 'stuurboord'. De stuurman stond met zijn rug naar de andere zijde van het schip en dat werd 'bakboord' genoemd, vermoedelijk afgeleid van het oude woord 'bak' (of 'baec') voor 'rug'.

De woorden stuurboord en bakboord zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is daarom ook wel logisch dat als er ergens een straat naar stuurboord is genoemd, er meestal ook een straat naar bakboord is genoemd. Er zijn maar twee plaatsen in Nederland waar ze alleen een Stuurboord hebben en geen Bakboord, en dat zijn Rijsenhout en Nieuw-Amsterdam. Er zijn geen plaatsen die alleen Bakboord hebben. Het is verder ook wel opvallend dat stuurboord en bakboord in straatnamen bijna altijd zonder achtervoegsel worden gebruikt. De enige uitzonderingen zijn Delfzijl, Woerden en Kudelstaart, waar ze er nog -laan, -laan en -straat achter hebben gezet.

In veel van de wijken liggen Stuurboord en Bakboord op een ogenschijnlijk willekeurige plek tussen de andere vernoemde termen. Een bijzonder geval is Woerden. Daar bestaat de nautische wijk uit twee buurten die worden gescheiden door de Vaartuigenlaan. In de ene buurt beginnen alle straatnamen met een S en in de andere met een B. Je kunt vast wel raden waar de Stuurboordlaan en de Bakboordlaan liggen. De overige straten in de wijk zijn allemaal naar oude vaartuigen genoemd. Omdat die zulke mooie namen hebben, noem ik ze gewoon allemaal. Bij de S zijn dat de Sloep, Skutsje, Schoener, Schouw, Schokker en Schuit, en bij de B zijn dat de Barkas, Beuger, Boeier, Botter, Brander, Bijlander, Brigantijn, Brik, Blazer en Bomschuit. Heerlijk, ik houd daar wel van.

Terug naar Stuurboord en Bakboord. In sommige plaatsen liggen die twee straten niet op een willekeurige plek in de wijk, maar heeft men de plek juist heel bewust gekozen. Daar liggen Stuurboord en Bakboord bijvoorbeeld rechts en links van de toegangsweg, of lopen ze parallel aan elkaar. Er zijn zelfs vier plaatsen waar in het stratenpatroon vaag de contouren van een schip zijn te ontdekken. Dat is het geval in Amstelveen, Capelle aan den IJssel en Kudelstaart, en het mooie is dat Stuurboord daar heel mooi aan de rechterkant van dat schip ligt en Bakboord links. In Meppel liggen die twee echter precies andersom: als je daar van de Spiegel - via het Kraaiennest, de Kombuis en de Kajuit - naar de punt van het schip kijkt (dus van achter naar voor), dan ligt Stuurboord links en Bakboord rechts. Alle hens aan dek... dat is fout! Daar komen ongelukken van! Zouden ze in Meppel het ezelsbruggetje niet kennen dat stuurrrrboord aan de rrrrechterkant ligt?


Straatnamen in het Fries - over strjitten, leanen en buorren

$
0
0
Als ik ergens ben waar ik niet zo vaak kom, let ik natuurlijk altijd op de straatnaamborden. Onlangs was ik een lang weekend in Friesland en daar viel het me op dat heel veel straatnamen op strjitte, wei, paad, leane, dyk of tún eindigen. Dat is op zich niet vreemd, want veel straatnamen worden officieel in het Fries geschreven. De woorden die ik net noemde, zijn gewoon Fries voor straat, weg, pad, laan, dijk en tuin. Ik zag ook straten die op reed eindigen; reed is een oude Friese variant op (op)rit en het Engelse road, en dus een ander woord voor weg. Maar ik zag ook ontzettend veel straatnamen met buorren erin, en daar kon ik zo snel even niks van maken.

Ik heb eens opgezocht wat buorren betekent, en het is eigenlijk heel simpel. Het is gewoon Fries voor 'buurt', 'buurtschap' of 'buren' - dat had ik eigenlijk ook wel kunnen raden. Het woord wordt vaak gebruikt om de hoofdstraat van een dorp aan te duiden, maar het kan ook voor een huizenblok of een buurtje in het centrum worden gebruikt. Vaak heeft een dorp ook meer dan één buorren.

Je hebt buorren in allerlei soorten en maten. Zo heb je de Greate Buorren en de Lytse Buorren (Grote straat en Kleine straat), de Alde Buorren en de Nije Buorren (Oude straat en Nieuwe straat), de Easterbuorren en de Westerbuorren (Oosterstraat en Westerstraat), de Binnenbuorren en de Bûtenbuorren (Binnenstraat en Buitenstraat), de Fiskersbuorren en de Skippersbuorren (Vissersstraat en Schippersstraat), en de Tsjerkebuorren, de Spoarbuorren, de Mûnebuorren en de Brêgebuorren (Kerkstraat, Spoorstraat, Molenstraat en Brugstraat). In totaal liggen er ruim 200 straten in Friesland met 'buorren' in de naam. Een op de vijf daarvan heet gewoon Buorren of De Buorren.

Mooi. Ik zeg altijd maar zo: "Better goeie buorren, as fiere freonen!"

De vele Dorpsstraten van Rotterdam (want eentje is niet genoeg)

$
0
0
Na de Kerkstraat, de Schoolstraat en de Molenstraat is de Dorpsstraat de meest voorkomende straatnaam van Nederland. Bij een Dorpsstraat moet je natuurlijk meteen denken aan de hoofdstraat van een lieflijk klein dorp. Zo'n straat met een café en een kerk, en een bankje onder een boom. Maar hoe komt de grote stad Rotterdam aan een Dorpsstraat? Simpel: die hebben ze gekocht. En het bleef niet bij één...

De gemeente Rotterdam is in de laatste tweehonderd jaar flink gegroeid en daarbij zijn behoorlijk wat van de omliggende dorpen opgeslokt. Dat begon in 1816 toen de gemeente Cool werd geannexeerd. In 1886 volgde de annexatie van Delfshaven, in 1895 die van Charlois en Kralingen, in 1934 kwamen Hoogvliet en Pernis erbij, in 1941 annexeerde Rotterdam de gemeenten Hillegersberg, IJsselmonde, Overschie en Schiebroek en in 2010 kwam daar ten slotte Rozenburg nog bij.

Bij de annexatie van Hoogvliet in 1934 kreeg Rotterdam zijn eerste Dorpsstraat. De hoofdstraat van Hoogvliet werd toen Dorpsstraat genoemd, en die straat heet zo tot op de dag van vandaag. Pernis werd in datzelfde jaar geannexeerd en daar hadden ze ook een Dorpsstraat, maar die heet tegenwoordig Pastoriedijk. In 1941 annexeerde Rotterdam de dorpen Overschie, Hillegersberg en IJsselmonde. Die dorpen hadden allemaal een Dorpsstraat, dus toen had Rotterdam er in één klap drie Dorpsstraten bij. Om verwarring te voorkomen werden die hernoemd naar Overschiese Dorpsstraat, Bergse Dorpsstraat en Bovenstraat.

Rotterdam had sinds 1895 ook al een Dorpsweg. Deze ligt in Charlois, dat in dat jaar door Rotterdam werd geannexeerd. Voor die tijd heette die weg de Katendrechtsche weg, omdat hij richting Katendrecht liep. Het dorp van deze Dorpsweg is dus niet Charlois, maar Katendrecht. Bij de aanleg van de wijk Pendrecht verdween een deel van deze Dorpsweg. Het stuk ten noorden van Pendrecht heet nog steeds Dorpsweg. Het stukje dat ten zuiden van Pendrecht overbleef, heet in twee delen Dorpslaan en Dorpshof.

De gemeente Rotterdam heeft tegenwoordig dus een Dorpsstraat, een Dorpsweg, een Dorpslaan en een Dorpshof. En dan ook nog een Overschiese Dorpsstraat en een Bergse Dorpsstraat. Dorpsstraten... je krijgt er nooit genoeg van.

Het lieveheersbeestje - zo'n lief beestje verdient toch een straatnaam?

$
0
0
Er zijn in Nederland twee straten genoemd naar het lieveheersbeestje, en jij mag raden hoe die straten heten. Lieveheersbeestjesstraat? Nee. Lieveheersbeestjesweg dan? Nee. Lieveheersbeestjeslaan misschien? Nee. Gewoon Lieveheersbeestje dan? Ja, dat is er een! In Vlijmen hebben ze onlangs een straat met die naam aangelegd. Maar nou die andere straat nog - hoe zou die heten?

Het lieveheersbeestje is zonder twijfel de populairste kever, en misschien zelfs wel het populairste insect van allemaal. Het kleine rode beestje met de zwarte stippen was al populair in de tijd van de Germanen. Zij noemende het de Freyafugle, het vogeltje van de godin Freya. Later werd die naam in allerlei varianten verchristelijkt en noemde men het beestje bijvoorbeeld Mariabeestje, Lieve-Vrouwetorretje of onzelievevrouwebeestje. In het Duits werd dat Marienkäfer en in het Engels ladybird of ladybug. En als variant op dat lievevrouwebeestje werd het op een gegeven moment dus lieveheersbeestje.

Ik ken iemand die die beestjes kapoentjes noemt. Maar de lieveheersbeestjes hebben in Nederland en Vlaanderen nog veel meer bijnamen. Ze worden bijvoorbeeld ook wel oliebeestjes, stippelbeestjes, boerinnetjes, moedergodssterretjes, hemelbeestjes, koffiekuikentjes, poppennonnetjes, lieveheerhennetjes, lieveheerspaardjes, lievehereminnetjes, krûpelhintsjes, sjmautwurmkes, kukelesaantjes, pieternelletjes, piepebontjes, engelbeestjes, piepebontjes, vliegmusjes, koekediefjes, eerebeestjes, pimpampoentjes of zonnekoekjes genoemd.

Dat laatste is trouwens ook het antwoord op de vraag uit de inleiding. In Hengelo (O) ligt een straat die Zonnekoekje heet en die is dus ook naar het lieveheersbeestje genoemd! Enkele andere straten in die buurt heten Meikever, Draaitor, Duizendpoot en Kokerjuffer. De zijstraten van de Honingbij heten er achtereenvolgens Wolbij, Graafbij, Zandbij, Werkbij en Zijdebij. Tijdens de vergadering van de straatnaamcommissie werd vast ook voor de grap geopperd om een straat Sambalbij te noemen, maar dat idee heeft het uiteindelijk niet gehaald. Je kunt er nu wel wonen in de Bladwesp, de Hommel, de Vuurwants of de Krekel.

Er zijn wel meer plekken in Nederland met buurten of wijken waar de straten naar insecten zijn genoemd, maar ik heb nergens anders meer een straat gevonden die naar het lieveheersbeestje is genoemd. En dat terwijl je makkelijk een hele wijk kunt vullen met straten die genoemd zijn naar alle verschillende bijnamen. Toch vreemd voor zo'n ontzettend populair beestje. Of heb ik misschien ergens een van de vele bijnamen van het lieveheersbeestje over het hoofd gezien?

Beverwijk noemt een straat naar Marco Bakker... maar die leeft toch nog?

$
0
0
Veel gemeentes hebben de regel dat er alleen straten worden genoemd naar mensen die al meer dan vijf of tien jaar dood zijn. Eigenlijk worden er alleen uitzonderingen op die regel gemaakt voor leden van het koningshuis, grote sporthelden of burgemeesters. Maar in Beverwijk doet men daar niet moeilijk over. Daar worden binnenkort straten genoemd naar zangeres Annie Palmen, wielrenner Ab Geldermans en zanger Marco Bakker. Maar Marco Bakker... die leeft toch nog?

De aanleiding voor deze vernoemingen was het verzoek dat de gemeente Beverwijk kreeg om een straat te noemen naar de zangeres Annie Palmen. Palmen trad regelmatig op op de radio en werd bekend als Drika van de 'Boertjes van Buuten', de huisband van de KRO. In 1963 deed zij namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival in Londen, maar daar werd ze met nul punten gedeeld laatste. Palmen kwam uit Beverwijk en is er blijkbaar nog erg geliefd, want er werd volop actie gevoerd voordat het verzoek bij de gemeente werd ingediend. De gemeente vond het ook meteen een charmant idee.

Bij het toekennen van straatnamen streeft men altijd graag naar samenhang met de andere straatnamen in de buurt. Daarom is het lastig om ergens één straat naar Annie Palmen te noemen. Vandaar dat de gemeente op zoek ging naar een nieuwe buurt waar meerdere nieuw aan te leggen straten naar bekende Beverwijkers zouden kunnen worden vernoemd. In het verzoek aan de gemeente om een straat naar Annie Palmen te noemen, stond overigens ook al de suggestie om ook andere Beverwijkers te vernoemen. De plek daarvoor vond men in het project Binnenduin, waar vijf nieuwe straten een naam moeten krijgen. Naast Annie Palmen krijgen ook zangeres Rita Hovink, kunstenaar Jan van der Schoor, wielrenner Ab Geldermans en zanger Marco Bakker daar een eigen straat. Dat worden dus de Annie Palmenlaan, de Rita Hovinkstraat, de Jan van der Schoorstraat, de Ab Geldermanshof en de Marco Bakkerstraat. Hovink overleed in 1979, Palmen in 2000 en Van der Schoor in 2008. Geldermans en Bakker leven allebei nog.

Ab Geldermans was als wielrenner aardig succesvol in de jaren zestig. Hij won etappes in allerlei meerdaagse koersen, werd Nederlands kampioen en won de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. In 1962 droeg hij de gele trui in de Tour de France en werd hij knap vijfde in het eindklassement. Hij was in 1968 ploegleider van Jan Jansen toen die de Tour de France won. Er zijn sporters die minder gepresteerd hebben en naar wie toch al een straatnaam genoemd is, dus het is niet vreemd dat aan Geldermans nu ook die eer gegund is.

Marco Bakker is een zanger met een lange en uitgebreide staat van dienst. Hij zong in opera's, gaf concerten en trad gedurende tientallen jaren veel op voor radio en tv. Hij maakte een vrolijk uitstapje met zijn rol in de film 'Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium'. Eind jaren negentig kwam hij in het nieuws omdat hij met te veel alcohol op een ongeluk veroorzaakte waarbij iemand om het leven kwam. Dat kleefde een tijd aan hem, maar hij pakte de draad daarna weer op.

Ze hebben in Beverwijk trouwens niks te klagen over het aantal beroemde Beverwijkers. Als de nieuwe buurt nog met extra straatnamen wordt uitgebreid, zouden ze ook nog straten kunnen noemen naar Cor Tabak (een gewichtheffer die acht keer Nederlands kampioen was en in 1928 deelnam aan de Olympische Spelen), Piet Groeneveld (een voetballer die in de jaren vijftig driemaal voor het Nederlands Elftal speelde), Bernard Luttikhuizen (een roeier die in 1972 meedeed aan de Olympische Spelen), Pieter Verhagen (een vermaarde architect en stedenbouwkundige), Jaap Duivenvoorde (missionaris en aartsbisschop), Eric Nordholt (tien jaar lang hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam) en Peter Pontiac (illustrator en striptekenaar). En dan hebben we het nog niet eens over de wielrenner Niki Terpstra die al vaker Nederlands kampioen is geworden en twee jaar geleden de klassieker Parijs-Roubaix won.

Geldermans en Bakker leven dus allebei nog gewoon. Waarom vond ik het niet vreemd dat er een straat naar Ab Geldermans genoemd wordt en verraste het me wel dat Marco Bakker een eigen straatnaam krijgt? Misschien was dat wel omdat Geldermans zijn prestaties een halve eeuw geleden leverde terwijl Marco Bakker bij wijze van spreken vorige week nog op televisie was. Of misschien is het toch ook wel vanwege dat ongeval. Bakker is daarvoor weliswaar gestraft, maar het blijft toch een smet op zijn blazoen. En dan komt daar nog bij dat we in Nederland wel vaker straten naar nog levende sporthelden noemen - soms zelfs al binnen een paar weken nadat ze een topprestatie geleverd hebben, zoals de afgelopen jaren bij Ranomi Kromowidjojo en Daphne Schippers gebeurde. Een traditie om straten te vernoemen naar nog levende zangers, hebben we hier helemaal niet. Anders hadden Henk Poort en Ernst Daniël Smid (die samen met Marco Bakker hebben opgetreden als "De 3 Baritons") misschien ook al wel een straatnaam gehad.

Wat ik niet wist, is dat Marco Bakker zich in Beverwijk regelmatig heeft ingezet voor maatschappelijke activiteiten. Dat zal voor de gemeente zeker ook hebben meegeteld bij deze vernoeming.

De kortste weg - over straatnamen met afkortingen

$
0
0
Op Twitter kwam de vraag voorbij hoeveel straatnamen er eigenlijk in Nederland zijn die naar een afkorting genoemd zijn. Dus ik heb ze maar even allemaal op een rij gezet, met hun betekenis erbij. De kans is groot dat ik er een aantal over het hoofd heb gezien. Als je er nog eentje weet, kun je me dat laten weten met een reactie op dit bericht.

Nog even wat kanttekeningen en randvoorwaarden. Ik ben voor deze lijst uitgegaan van de officiële schrijfwijze van de straatnamen zoals ze in de BAG staan geregistreerd, dus inclusief de punten, hoofdletters, spaties en streepjes. Verder heb ik alleen gezocht naar afkortingen, en niet naar verkortingen of letterwoorden (hoewel er daarvan toch een paar op de lijst staan). 

Daar komen ze:

A.B.C.-straat (Utrecht)ABC
ABC (Hoorn)Aruba, Bonaire en Curaçao
ABC straat (Brunssum)Anna Barbara Custers
ABC Westland (Poeldijk)Agri Business Centrum
AEGONplein ('s-Gravenhage)Algemeene Friesche, Eerste Nederlandsche, Groot-Noordhollandsche, Olveh en Nillmij
Akulaan (Ede)Algemene Kunstzijde Unie
C.A.V.-weg (Helmond)Coöperatieve Aan- en Verkoopvereniging
CAB-rondom (Utrecht)Centraal Autoherstel Bedrijf
CBS-weg (Heerlen)Centraal Bureau voor de Statistiek
DSM-straat (Beek)DSM, Dutch State Mines
DSVlaan, DSVhof, DWVhof en DVOhof (Oostvoorne)(?)
DWM-weg (Veendam)DWM (Duintjer, Wilkens, Meihuizen)
E.E.G.-laan (Schoonebeek), EEG-straat (Hulsberg)Europese Economische Gemeenschap
EGD-weg (Spijk)Energiebedrijf Groningen en Drenthe
EGKS-straat (Landgraaf)Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal
H.B.S.-straat (Drachten), HBS-straat (Heerenveen), H.B.S.Laan (Oud-Beijerland)Hogereburgerschool
IABC (Breda)International Agro Business Centre
ILSY-plantsoen ('s-Gravenhage)Internationale LuchtvaartShow Ypenburg
K.L.M.-straat (Heerlen), KLM laan (Hoogerheide)Koninklijke Luchtvaart Maatschappij
K.P.-laan (Meppel)Knokploeg
K.S.G.-straat (Heerlen)Kolen en Staal Gemeenschap
KNSM-laan (Amsterdam)Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij
L.O.-laan (Meppel)Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers
L.T.M.-weg (Heerlen)Limburgsche Tramweg-Maatschappij
N A M - weg (Dalerveen), Namweg (Werkendam), Namweg (Nijeveen)Nederlandse Aardolie Maatschappij
N.C.B.-weg (Best)Noordbrabantse Christelijke Boerenbond
Navolaan (Heerlen), Navolaan (Stadskanaal), Navostraat (Landgraaf)Noord-Atlantische Verdragsorganisatie
NDSM-pier, -plein en -straat (Amsterdam)Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij
NS Plein (Tilburg)Nederlandse Spoorwegen
O.D.-laan (Meppel)Ordedienst
Phohistraat (Huizen)Philips Omroep Holland-Indië
PSV-laan (Eindhoven)Philips Sport Vereniging
RDM-kade, -plein en -straat (Rotterdam)Rotterdamsche Droogdok Maatschappij
RFC-weg (Rotterdam)Rotterdamsche Football Club
R.T.M-baan (Spijkenisse)Rotterdamsche Tramweg Maatschappij
SUN-plein (Landgraaf)SUN-gemeenten (Schaesberg, Ubach over Worms en Nieuwenhagen)
TEOstraat (Elst)Taminiau Elst Overbetuwe
Uniceflaan (Hellevoetsluis, Utrecht en Nijmegen), Unicefplantsoen (Heerlen) en Unicefstraat ('s-Gravenzande)United Nations International Children's Emergency Fund
UNO-straat (Hulsberg), U.N.O.-weg (Helmond)United Nations Organization, oude naam van de Verenigde Naties
V.O.C.-plein (Rotterdam), VOC-kade (Amsterdam)Vereenigde Oostindische Compagnie
WG-plein (Amsterdam)Wilhelmina Gasthuis
Z.H.B.-hoven ('s-Gravenhage)Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij

Van de Abel J Tasmanstraat tot het Wim T. Schippersplein - straatnamen met een middeninitiaal

$
0
0
Vorige week heb ik naar aanleiding van een tweet een lijstje gemaakt met alle straatnamen die naar een afkorting zijn genoemd. Vandaag kwam er een tweet voorbij over Michiel A. de Ruyter, Kenau S. Hasselaer en Laurens J. Coster en toen vroeg ik me natuurlijk af: zijn er veel straatnamen genoemd naar personen met zo'n middeninitiaal? En dat werd weer een lijstje.

De eerste namen die me te binnen schoten, waren Peter R. de Vries, Truman S. Capote en John F. Kennedy. Van die drie zijn alleen naar de laatste straatnamen genoemd in Nederland. Maar er zijn nog veel meer personen met een middeninitiaal waar een straat naar genoemd is: Franklin D. Roosevelt, Jac. P. Thijsse, Olivier B. Bommel, Ubbo J. Mansholt... maar ook Pieter C. Hooft en Willem F. Hermans (die ik eigenlijk alleen ken als 'P.C. Hooft' en 'W.F. Hermans'). Enfin, hier komt de hele lijst:
  • Abel J Tasmanstraat (in Zuidhorn)
  • Adriaan G. Smitstraat (in Alblasserdam)
  • Adriaan P. de Kleuverstraat (in Veenendaal)
  • Albert C. Kerkhofflaan (in Zeist)
  • Allegonda M. Gremmerstraat (in Rotterdam)
  • Brunita J. Gemmekelaan (in Voorschoten)
  • Cecil B. de Millestraat (in Almere)
  • Chris J. Walsonstraat (in Dordrecht)
  • Evert C. Slimstraat (in St.-Annaparochie)
  • Franklin D. Rooseveltlaan (in Rijswijk)
  • Frans L. Blomlaan (in Leerdam)
  • Frederick G. Hopkinsweg (in De Bilt)
  • Gerrit Th. Rotmanlaan (in Almere)
  • Han G. Hoekstrahof (in Almere)
  • Hans G. Kresseweg (in Almere)
  • Helena H. Wilkensstraat (in Voorst)
  • Hella S. Haassehof (in Voorschoten)
  • Hendrik F. Andriessenweg (in Uithoorn)
  • Herbert H. Dowweg (in Hoek)
  • Hessel J. Smitstraat (in Leek)
  • Hilmar J. de Haanstraat (in Alblasserdam)
  • Jac. P. Thijsselaan (in Aalsmeer, Heemstede, Oegstgeest)
  • Jac. P. Thijssepark (in Naarden)
  • Jac. P. Thijsseplein (in Amsterdam, Hilversum)
  • Jac. P. Thijsse-serre (in Amersfoort)
  • Jac. P. Thijssesingel (in Sliedrecht)
  • Jac. P. Thijssestraat (in Boskoop)
  • Jac. P. Thijsseweg (in Almere, Alphen aan den Rijn, Deventer)
  • Jacobus C. Boogaardlaan (in Zeist)
  • Jan C. de Voshof (in Amsterdam)
  • Jan C. Smutsstraat (in Leiden)
  • Jan J. de Goedestraat (in Wageningen)
  • Jan J. Ludenlaan (in Heumen)
  • Jan P. Strijboslaan (in Heemstede)
  • Jan P. Sweelincksingel (in Hoofddorp)
  • Jan P. Sweelinckweg (in Uithoorn)
  • Jan P. Vethstraat (in Hendrik-Ido-Ambacht)
  • Jan R. Stuutstraat F (in Nieuwe Pekela)
  • Jan Th. Tooroplaan (in Ede)
  • Jan U. Smithof (in Alblasserdam)
  • Johan C. Meijerlaan (in Zeist)
  • Johan L. Kemperstraat (in Bussum)
  • Johannes Chr. Bendorpstraat (in Hendrik-Ido-Ambacht)
  • Johannes J. Glasweg (in Amsterdam)
  • John F. Kennedylaan (in Oss, Apeldoorn, Bergschenhoek, Drachten, Groenlo, Heerlen, Muntendam, Panningen, Rijswijk, 't Veld, Valkenswaard, Vught, Woudenberg)
  • John F. Kennedyplein (in Purmerend)
  • John F. Kennedysingel (in Kloosterzande, Melick)
  • John F. Kennedystraat (in Heesch, Heinenoord, Oud-Vossemeer)
  • John. F. Kennedyplantsoen (in Voorschoten)
  • John M. Keynesplein (in Amsterdam)
  • Karel F. Vastenhoudpad (in Amsterdam)
  • Loet C. Barnstijnstraat (in Amsterdam)
  • Mark S. Clarkelaan (in Zevenbergen)
  • Martha C. Tiahahustraat (in Wierden)
  • Meester Cornelius G. Cremerpad (in Spijk)
  • Nathan F. Israëlweg (in Amsterdam)
  • Nycle J. Haismastrjitte (in Gytsjerk)
  • Olivier B. Bommelhof (in Almere)
  • Pearl S. Buckstraat (in Haarlem, Sint-Oedenrode)
  • Pierre H. Duboisstraat (in Oud Zuilen)
  • Pieter A. van Heijningestraat (in Amsterdam)
  • Pieter C. Hooftstraat (in Kesteren)
  • Richard W. Taylorstraat (in Castricum)
  • Rudolf A. Jasstraat (in Dordrecht)
  • Thomas A. Verdeniusstraat (in Tolbert)
  • Thomas J. Witteroosstraat (in Arnhem)
  • Thomas R. Malthusstraat (in Amsterdam)
  • Tjalling H. Haismastraat (in Burgum)
  • Ubbo J. Mansholt plein (in Winsum)
  • Victor E. van Vrieslandsingel (in Berkel en Rodenrijs)
  • Victor E. van Vrieslandstraat (in Rotterdam)
  • Willem C. Brouwerlaan (in Leiderdorp)
  • Willem F. Hermansstraat (in Voorschoten)
  • Willem F. Smitlaan (in Zeist)
  • Willem J. Kolfflaan (in Nijmegen)
  • Wim T. Schippersplein (in Hilversum)
Ontbreken er volgens jou nog namen op deze lijst? Dan hoor ik dat natuurlijk graag!

    Van Roelof Kleinpad tot Anky van Grunsvenstraat - Straatnamen voor olympisch kampioenen

    $
    0
    0
    Met een gouden medaille op de Olympische Spelen vergroot je als sporter je kansen op een eigen straatnaam. Dat goud is natuurlijk een mooie beloning, maar dat er een straat naar je genoemd wordt is pas echt het begin van de eeuwige roem. Gaat het Marit Bouwmeester, Yuri van Gelder of Tom Dumoulin lukken om de komende weken een eigen straatnaam te verdienen tijdens de Olympische Spelen in Rio? 


    Ik heb eens op een rijtje gezet wie hen voor zijn gegaan, zowel op de zomerspelen als de winterspelen. Dit zijn de olympisch kampioenen waar in Nederland een straat naar genoemd is:
    • De roeiers Roelof Klein en François Brandt deden in 1900 mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Samen wonnen ze goud op het onderdeel 'twee met stuurman' en ze waren onderdeel van de ploeg die brons won bij de 'acht met stuurman'. Roelof Klein is voor zijn prestaties geëerd met een straatnaam in Amsterdam: het Roelof Kleinpad. Klein en Brandt hebben ook samen een straatnaam: Klein-Brandt Sportpark in Almere.
    • Charles Pahud de Mortanges deed als ruiter mee aan de Olympische Spelen van 1924, 1928, 1932 en 1936 en won daarbij vier gouden en een zilveren medailles. Naar hem zijn de Pahud de Mortangesdreef in Utrecht en de Pahud de Mortangeslaan in Doorn genoemd.
    • Bokser Bep van Klaveren ('the Dutch Windmill') werd tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 kampioen in de vedergewicht-klasse. Natuurlijk is er in Rotterdam - zijn geboortestad - een straat naar hem genoemd, maar hij heeft ook straten in Amsterdam, Haarlem en Hoofddorp.
    • Marie 'Zus' Braun won goud op de 100 meter rugslag bij de Olympische Zomerspelen van 1928 in Amsterdam. Tijdens het zelfde toernooi won ze ook nog zilver op de 400 meter vrije slag. Naar Braun zijn straten genoemd in Amsterdam, Arnhem en Rotterdam.
    • De Nederlandse damesturnploeg won goud tijdens de Spelen van 1928. De ploeg bestond uit Agsteribbe, Nordheim, Burgerhof, De Levie, Polak, Simons, Stelma, Van den Berg, Van den Bos, Van der Vegt, Van Randwijk en Van Rumt. Van deze twaalf dames hebben alleen Stella Agsteribbe en Lea Nordheim een eigen straatnaam gekregen in Heerhugowaard.
    • Bernard Leene en Daan van Dijk wonnen bij de Olympische Spelen in Amsterdam goud op de tandem. In Amsterdam liggen het Bernard Leenepad en het Daan van Dijkpad dicht bij elkaar.
    • Zwemster Willy den Ouden won twee keer zilver tijdens de Olympische Zomerspelen 1932 in Los Angeles: op de 100 meter en op de 4x100 meter vrije slag. Bij de Olympische Zomerspelen van 1936 in Berlijn, werd zij olympisch kampioen op de 4x100 meter samen met Rie Mastenbroek, Tini Wagner en Jopie Selbach. Ze heeft straatnamen in Arnhem en Rotterdam.
    • Zwemster Rie Mastenbroek won bij de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn drie gouden medailles, op de 100 meter vrije slag, de 400 meter vrije slag en de 4x100 meter vrije slag (samen met Willy den Ouden, Tini Wagner en Jopie Selbach), en ook nog een zilveren, op de 100 meter rugslag. Er zijn straten naar haar genoemd in Almere, Amsterdam en Haarlem.
    • Fanny Blankers-Koen is de succesvolste atlete die Nederland gehad heeft. Ze won tijdens de Olympische Spelen van 1948 vier gouden medailles, op de 100 meter, de 200 meter, de 80 meter horden en de 4x100 meter estafette. Er zijn straten naar haar genoemd in Amstelveen, Arnhem, Haarlem, Hoofddorp, Utrecht en Zutphen.
    • Anton Geesink won als judoka de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Tokio; een grote verrassing omdat hij de in finale een Japanner versloeg. Heel bijzonder: hij woonde in Utrecht jarenlang zelf in de Anton Geesinkstraat. Er zijn ook straten naar hem genoemd in Hoofddorp en Oldenzaal.
    • Sjoukje Dijkstra was kunstrijdster op de schaats. Ze werd vijf keer Europees kampioen, drie keer wereldkampioen en nam vooral ook drie keer deel aan de Olympische Winterspelen. Ze debuteerde bij de Winterspelen van 1956 in Cortina d'Ampezzo, ze won zilver bij de Winterspelen van 1960 in Squaw Valley, en ze eindigde met een gouden medaille bij de Winterspelen van 1964 in Innsbruck. In Hoofddorp ligt de Sjoukje Dijkstralaan.
    • Joep Zoetemelk is vooral bekend van zijn wereldtitel en van de overwinning (en veel tweede plaatsen) in de Tour de France, maar hij heeft in 1968 aan het begin van zijn loopbaan ook een gouden olympische medaille gewonnen op ploegentijdrit. In Oldenzaal is een straat naar hem genoemd en in Nieuwe Wetering ligt een fietspad dat het Joop Zoetemelkpad heet. 
    • Zwemster Ada Kok won bij de Spelen van 1968 in Mexico goud op de 200 meter vlinderslag. Vier jaar daarvoor had ze op de Spelen van Tokio al twee keer zilver gewonnen (op de 100 meter vlinderslag en op de 4x100 meter wisselslag). Er is een straat naar haar genoemd in Oldenzaal.
    • Tussen 1964 en 1972 hebben Ard Schenk en Kees Verkerk behoorlijk wat wedstrijden tegen elkaar - en tegen de rest van de wereld - geschaatst. Ze werden in die periode allebei Europees kampioen en wereldkampioen. Verkerk won de gouden medaille op de 1.500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Grenoble van 1968 - Schenk won toen zilver op die afstand. Bij de Olympische Spelen van 1972 in Sapporo ging Schenk onderuit op de 500 meter, maar hij won vervolgens gouden medailles op de 1.500, de 5.000 én de 10.000 meter - Verkerk won op die laatste afstand zilver. In Hoofddorp liggen haaks op de Sjoukje Dijkstralaan de Ard Schenkstraat en de Kees Verkerkstraat.
    • Ellen van Langen won bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona verrassend goud op de 800 meter, en behaalde daarmee voor het eerst sinds 1948 een gouden medaille voor Nederland op een loopnummer. Later werd er een straat naar haar genoemd in haar geboorteplaats Oldenzaal.
    • Jochem Uytdehaage schaatste op de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City twee wereldrecords, en won daarmee twee gouden medailles (op de 5.000 en de 10.000 meter). Hij won ook nog een zilveren medaille op de 1.500 meter. In zijn geboortestad Utrecht doopte men direct na de Olympische Spelen een plantsoen in zijn geboortewijk tot Jochem Uytdehaageplantsoen.
    • Anky van Grunsven nam als dressuurruiter deel aan de Olympische Spelen van Seoul in 1988, Barcelona in 1992, Atlanta in 1996, Sydney in 2000, Athene in 2004 en Peking in 2008. Ze won in totaal acht medailles: vijf keer zilver en drie keer goud. In 2009 werd een straat naar Van Grunsven genoemd in haar geboorteplaats Erp.
    • Ranomi Kromowidjojo won tijdens de Olympische Spelen van 2012 twee gouden medailles en ook nog een zilveren met de estafetteploeg. In haar geboortedorp Sauwerd mocht ze daarna zelf het bordje onthullen van het nieuwe Ranomi plantsoen
    Marit Bouwmeester, Niek Kimmann, Kim Polling, Yuri van Gelder en Tom Dumoulin worden genoemd als kanshebbers voor een gouden medaille in Rio. In hun geboorteplaatsen Boornsterhem, Lutten , Zevenhuizen, Waalwijk en Maastricht kunnen ze dus beter maar vast op zoek naar een geschikte straat, pad of plantsoen. Dafne Schippers hoeft het trouwens voor de straatnaam niet te doen; zij werd in 2015 al vereerd met een eigen brug in Utrecht nadat ze wereldkampioen was geworden.



    Naar welke personen zijn de meeste straten genoemd?

    $
    0
    0
    Het antwoord op de vraag naar welke personen in Nederland de meeste straten zijn genoemd, is eigenlijk een beetje saai. Dat zijn namelijk allemaal leden van de koninklijke familie. In de top-20 met meest populaire straatnamen staan straten die naar Juliana, Wilhelmina, Beatrix, Bernhard en Emma zijn genoemd. Verder is er tussen alle bomen en gebouwen geen persoon te bekennen. Maar als we het koningshuis nou even negeren, wie zijn dan de meest populaire personen?

    Eerst even een opmerking vooraf: de aantallen die ik hieronder noem, zijn met opzet afgerond en geven dus alleen een globaal beeld. Het is namelijk nogal veel werk om precies uit te zoeken hoeveel straten naar een bepaalde persoon zijn genoemd, want niet iedere Piet Heinstraat is naar dé Piet Hein genoemd en niet iedere Van Goghstraat naar Vincent van Gogh (zelfs niet als die in de schilderswijk ligt). Ik had helemaal geen tijd en zin om dat exact uit te zoeken en het leek me ook niet nodig.

    Dit zijn de personen waarbij ik de meeste straatnamen vond:

    1. Rembrandt van Rijn (ca. 220 straatnamen)
    2. Frans Hals en Johan Thorbecke (beiden ca. 160 straatnamen)
    3. Joost van den Vondel, Michiel de Ruyter, Vincent van Gogh en Jacob van Ruijsdael (allemaal ongeveer 150 straatnamen)

    Een paar schilders, een staatsman, een dichter en een zeeheld. Dat is op zich niet verrassend als je bedenkt dat het in Nederland stikt van de schilderswijken, staatsliedenbuurten, dichterswijken en zeeheldenbuurten. Ook in het vervolg van de lijst zie je nog veel namen uit deze categorieën terug.

    Ik geef ook nog wat andere namen met de bijbehorende (globale) aantallen. Het is een dwarsdoorsnede van de complete lijst en de kans is groot dat er nog belangrijke personen met veel straatnamen ontbreken. De lijst laat je vooral zien wat voor soort personen we juist veel met straatnamen vereren en welke andere wat minder.

    • Maarten Tromp (135)
    • Paulus Potter (135)
    • John F. Kennedy (125)
    • Jan Pieterszoon Sweelinck (110)
    • Piet Hein (110)
    • Meindert Hobbema (100)
    • Jan van Galen (100)
    • Hendrik Lorentz (100)
    • Winston Churchill (90)
    • Peter Paul Rubens (90)
    • Willem Drees (85)
    • Guglielmo Marconi (85)
    • Johan van Oldenbarnevelt (75)
    • Antoni van Leeuwenhoek (75)
    • Jan van Speijk (75)
    • Hugo de Groot (70)
    • Desiderius Erasmus (70)
    • Aletta Jacobs (70)
    • Albert Einstein (70)
    • Heike Kamerlingh Onnes (65)
    • Simon Stevin (60)
    • Jan Adriaanszoon Leeghwater (60)
    • Louis Couperus (50)
    • Anthony Fokker (50)
    • Cornelis Lely (40)
    • Johannes van der Waals (40)
    • Anne Frank (35)
    • Pim Fortuyn (1)
    • Johan Cruyff (0)

    Een paar opvallende zaken: Kennedy scoort beter dan Drees, Marconi scoort beter dan Van Leeuwenhoek en er staan veel meer mannen op deze lijst dan vrouwen (maar daar wordt aan gewerkt).

    Als er volgens jou nog belangrijke personen op deze lijst ontbreken, dan hoor ik dat graag. Dan zal ik eens uitzoeken hoeveel straatnamen daar ongeveer naar zijn genoemd, en als dat er veel zijn voeg ik hem of haar toe aan de lijst.

    De eerste straatnaam voor Johan Cruijff... ligt in Indianapolis

    $
    0
    0
    In maart van dit jaar overleed Johan Cruijff. De grote vraag is natuurlijk: waar in de wereld ligt de eerste straat die naar deze grote voetballer genoemd is? Je zou toch denken dat ze in Amsterdam of Barcelona wel ergens een mooie straat voor hem kunnen vinden, of anders een park, plantsoen of gewoon een grasveldje. Maar in Amsterdam werd vooral gesproken over de mogelijkheid om de Arena naar hem te noemen, of misschien zelfs Schiphol. Ondertussen werd in Roosendaal ook geopperd om een straat naar Johan Cruijff te noemen, maar daar houdt men zich netjes aan de regel dat een persoon tien jaar dood moet zijn voordat er een straat naar genoemd mag worden.

    Vandaag kwamen ineens alle landelijke en regionale kranten en nieuwssites met belangrijk nieuws: de eerste Johan Cruijffstraat ter wereld komt in Catalonië. Ik citeer uit het bericht van NOS (maar ik had ook dat van RTL, Telegraaf, Parool, AD, Volkskrant, Metro of een van de vele andere bronnen kunnen nemen): "Een klein Catalaans dorpje krijgt de eerste Johan Cruijff-straat ter wereld. In Vallfogona de Riucorb, dat minder dan honderd inwoners telt, wordt op 9 september het straatnaambord onthuld. De straat die naar de voetballer wordt vernoemd heeft nu geen naam. De straat is een ontmoetingsplek voor dorpsbewoners die daar samen naar de wedstrijden van Barcelona kijken. De carrer de Johan Cruyff grenst aan de sportvelden en het zwembad van het dorpje."

    Maar het jammere is: het nieuwsbericht klopt helemaal niet! Ja, het klopt wel dat er een Johan Cruijff-straat in het dorpje komt, maar het is niet de eerste straat in de wereld die naar Cruijff genoemd is. Dat is namelijk de Cruyff Circle in Indianapolis. Aan de westkant van de stad ligt een buurtje waar de straten genoemd zijn naar beroemde voetballers zoals Maradona, Beckenbauer, Pele, Platini... en Cruyff. De straat is al naar hem genoemd toen hij nog leefde; blijkbaar vond men het daar niet nodig om eerst te wachten tot hij tien jaar dood was. Ietsje verderop ligt ook een straat die naar Ruud Gullit is genoemd. Om van de Cruyff Circle bij de Gullit Way te komen, moet je rijden via de Beckenbauer Way en de Maradona Drive.

    Indianapolis heeft dus de eerste Johan Cruijff-straat ter wereld.

    Een Nobelprijs voor Ben Feringa - krijgt hij nu ook zijn eigen straatnaam?

    $
    0
    0
    De Nederlandse wetenschapper Ben Feringa heeft (samen met twee anderen) de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen, zo werd vandaag bekend. Sporthelden worden soms direct met een eigen straatnaam vereerd als ze een olympische gouden medaille gewonnen hebben. Wat een gouden medaille op de Olympische Spelen is voor een sporter, is de Nobelprijs voor een wetenschapper. Wordt Ben Feringa nou ook meteen met een straatnaam beloond voor zijn werk?

    De Nobelprijzen werden in 1901 voor het eerst uitgereikt. Er zijn twintig Nederlanders die sindsdien een Nobelprijs hebben gewonnen. Als klein eerbetoon noem ik ze hier allemaal: Jacobus Henricus van 't Hoff (1901, Scheikunde), Hendrik Antoon Lorentz (1902, Natuurkunde), Pieter Zeeman (1902, Natuurkunde), Johannes Diderik van der Waals (1910, Natuurkunde), Tobias Asser (1911, Vrede), Heike Kamerlingh Onnes (1913, Natuurkunde), Willem Einthoven (1924, Geneeskunde), Christiaan Eijkman (1929, Geneeskunde), Peter Debye (1936, Scheikunde), Frits Zernike (1953, Natuurkunde), Jan Tinbergen (1969, Economie), Niko Tinbergen (1973, Geneeskunde), Tjalling Koopmans (1975, Economie), Nico Bloembergen (1981, Natuurkunde), Simon van der Meer (1984, Natuurkunde), Paul Crutzen (1995, Scheikunde), Gerardus 't Hooft (1999, Natuurkunde), Martinus Veltman (1999, Natuurkunde),  Andre Geim (2010, Natuurkunde) en - tot nu toe de laatste - Ben Feringa (2016, Scheikunde).

    Dat is toch een mooi rijtje, met genoeg namen om een hele wijk van straatnamen te voorzien. Er zijn dan ook tientallen plaatsen in Nederland waar meerdere Nobelprijswinnaars zijn vernoemd. In Leiden en De Bilt zijn tien Nobelprijswinnaars vernoemd, in Nijkerk komen ze tot elf en in Hoensbroek is een wijk waar maar liefst dertien van deze mannen een eigen straatnaam hebben gekregen. De topper is Lorentz, met meer dan honderd straatnamen. Hij wordt gevolgd door respectievelijk Kamerlingh Onnes, Van der Waals, Van 't Hoff, Zeeman, Zernike, Asser en Einthoven. Die laatste komt toch ook op nog bijna dertig straatnamen. Daarmee scoren de wetenschappers in het totaal aantal straatnamen veel beter dan de sporthelden waar ik ze mee vergeleek.

    Opvallend is dat de vernoemde personen die ik net noemde - op Zernike na - allemaal in de eerste helft van de twintigste eeuw overleden zijn. En net zo opvallend: de wetenschappers die na 1980 een Nobelprijs hebben gewonnen, zijn de grote afwezigen in al die 'Nobelwijken'. De kans dat je daar Einstein, Leeghwater, Archimedes of Alfred Nobel zelf in een straatnaam tegenkomt, is groter dan dat je Bloembergen, Van der Meer, Crutzen, 't Hooft, Veltman of Geim op een straatnaambord ziet staan. Er zijn op dit moment nog maar twee straten genoemd naar nog levende Nobelprijswinnaars, en dat zijn de Prof. Bloembergenstraat in Hoensbroek en de Prof. dr. P.J. Crutzenlaan in De Bilt. Blijkbaar durfde men het daar wel aan om deze 'helden van de wetenschap' al tijdens hun leven te vernoemen. Maar Geim, Veltman en 't Hooft moeten het nog steeds zonder straatnaam doen.

    De helden van de wetenschap verslaan dus de sporthelden als het gaat om aantallen, maar dat hebben ze wel te danken aan de oude wetenschappers. Als je nog tijdens je leven een straatnaam naar je genoemd wilt krijgen, is je kans toch groter als sporter dan als wetenschapper. Waarschijnlijk moet Ben Feringa nog even wachten op zijn straatnaam.

    Straatnaamborden met onderschriften - daar steek je wat van op!

    $
    0
    0
    Op de meeste straatnaamborden staat alleen de straatnaam en verder niets. Daarmee doet het bord precies waar het voor bedoeld is: laten zien wat de naam van de straat is. Maar je kunt op allerlei plekken straatnaamborden zien waar behalve de straatnaam ook een onderschrift op staat. Vaak ter leeringh, soms ter vermaeck.

    Eerst even iets over al die borden zónder onderschrift. Als ik een bord zie waar Mozartlaan, Industrieweg of Kerkstraat op staat, mis ik die onderschriften niet. Behalve dan misschien als er bij die Kerkstraat in geen velden of wegen een kerk te bekennen is, want dan word ik toch weer nieuwsgierig. Maar soms zie ik straatnamen staan die me nieuwsgierig maken naar de herkomst of betekenis. Als een straat naar een  specifieke datum genoemd is bijvoorbeeld, of als er een mysterieuze naam op staat.



    Dergelijke straatnamen roepen toch om een toelichting. Dat is ook het geval als de straat naar een persoon is genoemd wiens naam me helemaal niks zegt. Dan is het toch prettig als er in een kort regeltje onder staat waar ik die persoon misschien van zou kunnen kennen of waarom er een straat naar genoemd is. Al staat er alleen maar 'kunstschilder' of 'wethouder van 1958 tot 1974', dan weet ik tenminste iets.



    Een onderschrift kan ook antwoord bieden op de vraag waarom een bepaalde naam juist op die specifieke plek toepasselijk is, zoals bij de Kerkstraat waar ik hierboven over schreef.



    Dan weet je dat ook weer.

    Soms vertelt het onderschrift niks over de herkomst van de straatnaam, maar wordt de ruimte gebruikt voor de vermelding van de naam van de buurt, dee wijk of het stadsdeel. Dan weet je in ieder geval waar je bent.




    De combinatie komt ook voor: dan staat er in welke wijk je bent en tegelijk ook nog iets over de betekenis van de straatnaam:


    In tweetalige gebieden is het puur praktisch om in het onderschrift de straatnaam in het lokale dialect te vermelden, zoals in Maastricht:


    In Franker is een buurt waar in de onderschriften op de borden staat wie de straatnaam ooit bedacht heeft:



    Ik zie wel eens borden waar de onderschriftenschrijver blijkbaar vond dat enkele trefwoorden niet genoeg waren om het belang van een persoon te duiden en maar meteen een aanzet tot een complete biografie heeft gedaan:


    En als je dan toch bezig bent, kan er net zo goed meteen een afbeelding van de vernoemde persoon bij. Dat zijn geen straatnaamborden meer, maar complete wandversieringen.


    Als een afbeelding niet genoeg is, kun je er ook nog voor kiezen om het object waar de straat naar genoemd is bij het bordje te hangen. Dat kun je met een schietspoel nog makkelijk doen, maar bij een straat die naar een fregat of vliegtuig is genoemd kun je het beter bij een afbeelding houden.


    Het gevaar van het toevoegen van onderschriften is dat ze aanleiding geven tot discussie. Dan is er met de straatnaam misschien niks mis, maar dan struikelen er weer mensen over het onderschrift. Bijvoorbeeld als er staat dat de straat naar een "Afrikaans negervolk" is genoemd, of naar een "stad in Palestina".



    Aan de andere kant kunnen onderschriften ook juist weer misverstanden voorkomen. De Nickersteeg is helemaal niet naar nikkers of negers genoemd, de Turk niet naar een Turk, en de Piet Heinstraat niet naar de Piet Hein die je denkt.




    Een straatnaambord kan in het onderschrift ook leuke extraatjes bieden. Het lijkt niet zo nodig om een toelichting te geven bij een straat die naar een bosmuis, een groene kikker of een ransuil genoemd is. Maar ik Uitgeest hebben ze in het onderschrift behalve de latijnse naam van deze dieren ook vermeld welk geluid het dier maakt. "Piepie", zegt de bosmuis.


    Een onderschrift op een straatnaambord, daar steek je eigenlijk altijd wel wat van op!



    Viewing all 277 articles
    Browse latest View live